HARALD ØSTBERG AMUNDSEN

Navn: Harald Østberg Amundsen

Født: 18. september 1998 – Klubb: Asker Skiklubb

Vi er stolte av å presentere Harald, vår nye Milslukern ambassadør. Han er en uredd, ambisiøs og talentfull frontfigur som forrige sesong fikk sitt store gjennombrudd med VM-bronse på 15 km fristil i Oberstdorf.

Amundsen har vist at han allerede er i verdensklasse på enkelte distanser og er blitt en del av elitelandslaget.

Oppdateringer fra Harald

Følg Harald på Instagram
Harald Østberg Amundsen

10. mars 2023

Hei alle Milslukere!

VM i Planica ble en rå opplevelse. VM sølv på 15 kilometer skøyting! Jeg fikk i tillegg dele pallen med gode lagkamerater. Selv om jeg «bare» hadde 5,3 sekunder til gullet, smakte sølv fantastisk. Hadde ikke et sekund mer inne og tok meg helt ut. Føles utrolig godt å prestere maksimalt når man kun har en dag å sikte seg inn imot. Mye nerver og spenning før et så viktig renn. Jeg går for gull i Trondheim i 2025.

Noen dager senere gikk jeg 3 renn i skandinavisk cup i Latvia, og sikret sammenlagtledelsen i cupen. Den gir friplass i verdenscupen ut sesongen og før jul neste år. En 3. plass og to førsteplasser den helgen gjenspeilet den gode formen jeg hadde i VM.

Nå har jeg fått noen dager hjemme til å «lande» på. Jeg prøver å lade batteriene nå, før det allerede på lørdag blir 50 km i Kollen. Tror det blir folkefest der, og jeg gleder meg enormt!

Sesongen avsluttes med verdenscup i Drammen, Falun, Tallin og Lahti.

Takk for støtten! Mvh Harald

14. februar 2023

Veien til VM

Til alle Milslukere!

I forrige mail skrev jeg om hvordan veien for å slå seg inn i en eventuell VM- tropp, så ut. Jeg måtte prestere på mitt absolutt beste i flere renn for å ha en mulighet.

Etter den skandinaviske cupen i Falun, var det NM på Gjøvik. Der tok jeg mitt første NM gull på 15 km skøyting, med ganske klar margin . 30 km skibytte ble dessverre avlyst på grunn av kulde, noe som var et minus for min del dersom jeg skulle kvalifisert meg til den øvelsen i VM.

Etter NM dro jeg til Les Rousses i Frankrike, den siste verdenscuphelgen før laget til VM skulle spikres. Jeg visste at jeg måtte ha et godt resultat på den individuelle skøyte-distansen for å slå meg inn i troppen. 10 km skøyting i Les Rousses endte med å bli en stor opptur og jeg tok min første verdenscupseier. Jeg fikk virkelig vist hvor høyt toppnivå jeg har i skøyting, spesielt med en seiersmargin på 12 sekunder. En helt rå følelse, og etter en del motgang i starten av sesongen, smakte seieren ekstra godt.

Jeg fullførte helgen i Frankrike med 10 plass på 20 km klassisk fellesstart. Et greit resultat, men jeg kjente at lufta var litt ute av ballongen etter seieren på skøyterennet. Jeg hadde mobilisert alt jeg kunne av krefter og mental kapasitet i flere uker for å prestere på topp.

Helgen etter var det ny runde med verdenscup i Toblach. 16. plass på sprinten og 4. plass på 10 km skøyting var fasiten der. En litt sur 4. plass siden jeg bare var 5,5 sekunder fra seieren ... Helgen i Toblach ble avsluttet med en morsom stafett der jeg gikk ankeretappen for Norge 1. Det endte med 3. plass bak Italia og Sverige. Selvfølgelig ikke helt godt nok for en nasjon som Norge, men jeg tar med meg mye god erfaring.

Nå er jeg på precamp på Skeikampen og forbereder meg til VM, sammen med resten av troppen. Fantastiske forhold. 1.mars går jeg 15 km skøyting i VM. Da er det bare å benke seg foran TV- skjermen!

Jeg skal gjøre alt jeg kan for at det blir en rå dag. Takk for støtten.

Hilsen Harald

18. januar 2023

Til alle Milslukere!

Første steg på veien tilbake til verdenscup- sirkuset og kampen om en mulig VM- billett, ble unnagjort sist helg. Skandinavisk cup i Falun bød på 3 tøffe konkurranser. Med seier på 10 km skøyting, 3. plass på klassisk sprint, 7. plass på 30 km klassisk, la jeg grunnlaget for at jeg nå leder skandinavisk cup sammenlagt. Ledelse sammenlagt var det eneste som stod i hodet på meg før helgen. Nå har jeg friplass i verdenscupen og kan gå det jeg vil av distanser i både Les Rousses og Toblach. En stor lettelse å vite at jeg nå virkelig vil få muligheter til å gå fort på den største scenen.

Denne helgen braker det løs med NM på Gjøvik. Jeg er på start fredag og lørdag til henholdsvis 15 km skøyting og 30 km skibytte. Dette er uttaksrenn til VM og jeg har store ambisjoner om å gå fort. Jeg vet at formen er god, så nå gjelder det bare å senke skuldrene og gi jernet.

Reiser til Frankrike direkte etter NM og får noen dager der, før det blir både 10 km skøyting og 20 km klassisk fellesstart. Reiser deretter videre til Italia og Toblach før en ny runde med verdenscup.

Deilig med full plan framover og mange reisedøgn! 

Mvh Harald

10. januar 2022

God mandag,

Da er troppen til Beijing offentliggjort, og - ikke så veldig overraskende - er jeg ikke en del av den. Plassen gikk til Røthe, og den har han fortjent. Men som første reserve i troppen må jeg være preppet og klar til å reise på kort varsel. Det betyr at dersom noen trekker seg på grunn av form eller sykdom så er jeg med i OL-troppen.

Det har vært utrolig tøff kamp om plassene til OL og jeg visste det ville bli vanskelig å slå seg inn. De som har fått plassene i troppen har fått dem fortjent. Jeg er selvfølgelig skuffet - mest over at jeg ikke gjorde uttaksjobben vanskeligere for trenerne. Likevel blir jeg med OL troppen på høydesamling i Italia (Seiser alm) fra onsdag av. Dersom alle i troppen holder seg friske og raske så blir jeg i høyden fram til jeg reiser på World Cup i Planica om to uker. Deretter reiser jeg hjem, mens de andre drar til OL.

Uansett så har jeg gitt gass i alle skirenn til nå, og har vist at jeg er en god allroundløper, som behersker flere stilarter og distanser. Tour de Ski ga meg mange oppturer men også en stor nedtur på favorittdistansen 15 km skøyting, mye grunnet feil skivalg og en fryktelig tung dag. Jeg ender nummer 9 sammenlagt i touren, som jeg er veldig fornøyd med. Jeg ser at Tour de Ski skal være mulig å vinne en vakker dag ;)! Jeg gleder meg stort til å gå flere World Cup-renn, og det er enda lenge igjen av sesongen. Etter Planica vil det bli en World Cup-pause under OL, men jeg kommer nok til å gå noe Norgescup og eller Skandinavisk cup for å holde konkurranseformen intakt.

Etter OL blir det mer World Cup. Det har blitt fryktelig mye skirenn og reising til nå, noe jeg trives godt med, men blir også godt å få inn noen lengre treningsperioder gjennom vinteren. Håper den setter seg skikkelig snart.

Sportslig hilsen fra Harald

3. januar 2022

Godt nytt år!

Her kommer en nyttårshilsen fra Val di Fiemme. Akkurat ferdig med dagen økt, 15km klassisk fellesstart. Det ble skikkelig bra, gitt. 10. plass i et brutalt hardt renn er jeg superfornøyd med - mitt beste klassiske renn i karrieren.

Touren så langt har gitt både oppturer og nedturer, menn aller mest gode erfaringer på veien. Jeg innfridde målet om 1/4-finale på den første skøytesprinten på åpningen, og på klassisk sprint noen dager etterpå gikk det enda bedre. Røyk riktig nok ut i semifinalen, i det klart sterkeste heatet, men viste at jeg har tatt mange tekniske steg i klassisk det siste halvåret. Moro å være med og nikke der oppe med de store sprintgutta.

Innimellom sprintene ble det en helt grei 18.plass på 15km klassisk forrige onsdag, etterfulgt av en helt håpløs, vond og tullete 43. plass på 15km fellesstart skøyting på årets siste dag. Ingenting fungerte, hverken hodet, kroppen, beina eller skia. Derfor var det deilig å slå litt tilbake på klassisk sprint første nyttårsdag. Det er jo litt artig og motiverende å hevde seg i flere grener, og jeg ser stort potensial i å utvikle sprinten fremover.

Og i dag var det skikkelig moro å gå på ski. I morgen venter Monsterbakken. Jeg grugleder meg. I dag klatret jeg fra 12. til 10. plass i sammendraget, og tror jeg skal ha muligheten til å klatre enda noen plasser på vei mot toppen i morgen. Topp 8, som var målet før jeg reiste, er fortsatt innen rekkevidde.

Denne klatreøvelsen er en helt ny erfaring for meg, men jeg skal angripe bakken med guts og ærefrykt. Gi gass, som dere sier. Ferdig snakka.

Mange spør om OL-toget gikk for min del etter fadesen på 15km skøyting. Jeg vet ikke, men jeg velger å tro at jeg fortsatt er på skuddhold. Jeg har bevist at formen, utholdenheten og teknikken er god nok, og ingenting er over før det er over. Det spørs helt hva trenerne vektlegger; mesterskapserfaring, eller det faktum at jeg har slått Røthe på alle andre skøyterenn (og flere i klassisk) denne sesongen, bortsett fra på fredag. Men det er flere som vil ha plass i troppen, og mitt fokus er uansett de små fremskrittene mot de store målene. Nåløyet i den norske OL-troppen er jo vanvittig trangt; seks løpere på topp 12 så langt i Touren viser jo det.

Uansett har jeg nådd sesongens hovedmål, Tour de Ski, og gjort gode enkeltrenn. Det er flere verdenscuprenn i januar der jeg sikter mot pallen.

Ønsker dere alle en super start på det nye året.

Sportslig hilsen fra Harald

7. desember 2021

Vel overstått helg,

Selv er jeg ganske godt fornøyd med helgen. Lørdagens 15 skate var kanskje ikke 100% helrå, men jeg gir meg selv godkjent. 7. plass - med fall på sisterunden, der jeg fikk smakt skikkelig godt på den norske snøen - er min beste WC-plassering i karrieren. Noe å ta med seg, det også. Uten det fallet ville jeg klatret noen plasser, og vært enda nærmere Kruger og Holund i toppen.

Stafetten søndag var artig, med sisteetappe for det norske andrelaget, der taktikken var å henge på Ustiugov og Klæbo helt til mål. Det holdt nesten. Jeg har fortsatt litt å hente i spurten mot de gutta, men er kjempefornøyd med å sikre 3. plassen på målstreken mot Russland 2.

Nå er jeg på vei til perfekte vinterforhold Davos. Det blir noen dager med akklimatisering i høyden, før 15 km skate på søndag. Har trua!

Sportslig hilsen fra Harald

1. desember 2021

Heisann, her kommer en kjapp temperaturmåling før helgens verdenscuprenn på Lillehammer:

Jeg er absolutt i rute etter en super sesongstart på Beitostølen. Sist helg ble det to gode konkurranseøkter på Gålå (Norgescup), med sprint på fredag (røk ut 1/4-dels finalen), og 2. plass på 15km klassisk søndag. Det var et nytt, veldig bra klassisk løp, og formen er både intakt og stigende.

Nå er jeg på vei til Lillehammer og World Cup. Skal ikke gå sprinten fredag, men stormer "all in” på favorittdistansen 15 skate lørdag. Et godt resultat her, så blir det stafett på søndag - der stiller Norge med to lag. Mandag bærer det rett til ny WC i Davos, for oppkjøring til 15 skate neste søndag. Jeg skal gi full gass, og satser på at snøen fortsetter å falle på Østlandet, så alle dere andre kan få fart på skiene også.