Egenredning med årepose

Her vil vi beskrive hvordan du kommer deg ut av en situasjon i vannet hvor du er alene, noe du ikke burde være, eller at "alle" havner i vannet. Da er det viktig å komme seg raskt opp i båten, spesielt om vinteren.

NB! Alle typer redningsteknikk trenger kontinuerlig vedlikeholdstrening, ikke bare i basseng! Tren gjerne på slutten av en tur, også om vinteren. Det er ikke så kaldt som du tror.

02. juni 2021
Tekst: Stein Kynø
Foto: Stein Kynø

Hold deg fast i båt og åre, skaff deg et overblikk. Tre årepose innpå åren og blås den opp, hvis du bruker oppblåsbar.

Kom deg til baugen av båten og bruk åra til å skaffe deg oppdrift til å løfte baugen. Samtidig som du presser åra nedover, løfter du båten opp og vrir den slik at den lander med kjølen ned. Forhåpentligvis har du nå tømt den for vann.

Kom deg til cockpit, tre åra under hekklinene RETT bak cockpit, slik at åra med årepose virker som en utrigger. Fra en posisjon på baugsiden av åren, "svømmer" du så opp på akterdekket ditt, med ansiktet bakover. Med ytre hånd i et godt grep om åren, sklir du innerste ben ned i båten, deretter det andre.

Mens du lener deg utover, sklir du resten av kroppen ned i cockpit mens du vender deg mot årepose og til slutt ender opp sittende i båten. Sett på spruttrekk, fest årepose og fortsett turen.

Til slutt, det vil aldri være feil å beherske eskimorulle. Du kommer raskt på rett kjøl, er tørr og fin, og sparer masse krefter.