Milslukern har i mange år vært forhandler for en av verdens beste kajakkprodusenter, (P&H), den beste ? Nå var det tid for å besøke komposittproduksjonslokalene. Plastkajakkene produseres et annet sted.

02. okt. 2020
Tekst: Stein Kynø
Foto: P&H

P&H har i over 40 år produsert kajakker for de mest kresne havpadlere som vil ha det ytterste av egenskaper og kvalitet. P&H kompositt (glassfiber/carbon/kevlar) båter er derfor hverken billig eller rettet mot massemarkeded. Det er også leveringstid på kajakkene.

Jeg har havkajakker fra flere produsenter, men har funnet Cetus fra P&H best egnet til vår tur på 7500 km tur i 2018. Denne turen går rundt Sverige langsmed Finland, gjennom Russland, rundt Kola halvøya og hjem igjen fra Kirkenes. Turen vil bi dekket her på bloggen/facebook siden til Milsluker’n. På en slik tur stiller vi knallharde krav til egenskaper på sjøen, kvalitet i produksjon og lastekapasitet. Min P&H Cetus har jeg benyttet ca 250 dager på sjøen og aldri fått en skade ved landing. Jeg har blitt kastet langt inn på et skjær med fullastet kajakk (ca 150kg), uten å få en skade på skroget. Skaden båten har fått, fikk den da jeg hadde lånt den bort, og den ble påkjørt av en ryggende bil…

Da jeg ankom produksjonslokalene, ble jeg møtt av produksjonssjef Pez og hans assistent Pippa. De viste meg rundt i lokalene hvor jeg fikk se med hvilken lidenskap de ansatte håndlaget hver enkelt båt. Mange ansatte er det ikke, men flere hadde vært dere i 10-år. Hver enkelt kajakk tok nesten en uke å produsere for å sikre den høye kvaliteten på de ferdige båtene.

P&H produserer ikke i store kvanta. Egenskaper og modeller blir justert etter erfaringer fra erfarne hav-og ekspedisjonpadlere og har gjort at P&H etter 40 år, fortsatt er i teten på “high-end” havkajakker.

Gjennom de lokale forhandlerne i de respektive land (Milsluker’n) kan alle fremtidige kunder spesialbestille sin båt for produksjon. Alle bestillinger ble mottatt hos Pippa, som personlig besørger arbeidsordren ut i produksjonslokalet. Denne orderen følger kajakken fra skroget blir strukket ut, til en den passerer en siste inspeksjon hos Adrian og forsendelse til kunden.

Nedenfor har jeg lagt inn noen bilder som viser med hvilken nøyaktighet og lidenskap kajakkene blir bygget.