ELGHUFS

For aktive langrennsløpere har elghufs i mange år vært en gjenganger i miljøet, men hva er egentlig elghufs - og hvorfor bruker langrennsløperne denne formen for trening så aktivt ved intervaller?

12. aug. 2023
Tekst: Milslukern

Elghufs kan forklares som en kombinasjon mellom løping med staver, samt "spretten skigang". Det vil si at man forsøker å få til en bevegelse i motbakken som minner om det man gjør når man går diagonal i motbakken, men med høyere intensitet og mer sprett frem og opp i bakken.

Tanken er at man skal dra med seg bevegelsesmønsteret fra elghufs over og inn til vinteren når man skal gå diagonal. Dette handler om både det fysiske, men også det tekniske aspektet - hvor man på ski ønsker god tyngdeoverføring og tidlig fraspark, og spesielt sistnevnte får man trent på en god måte via elghufs. Samtidig er det ekstremt tungt, og setter krav til god teknisk gjennomføring for at effekten skal bli god.

Foto: Erik Odiin

Mange begynner å "jukse" mot slutten av en elghufsintervall, rett og slett ved å gå mer over til løping - noe som er en god del lettere, og dette bør derfor unngås. Man bruker også staver aktivt, som man ville gjort når man går på ski. Disse er imidlertid noe lavere, og når man står på flatmark har man som regel rundt 90 grader i albuen for å ha riktig lengde, noe høyere staver kan også brukes - men husk at elghufs ofte foregår i bratt motbakke, slik at om stavene blir for høye får man ikke brukt overkroppen aktivt, og man havner "bakpå" som påvirker teknikken på en negativ måte.

Elghufs er en ekstremt god treningsform da den benytter hele kroppen, samt sørger for at leggene også blir brukt ekstra mye - som er positivt!

Foto: Erik Odiin

Tips til gjennomføring:

  1. Finn en lang og forholdsvis bratt bakke, slalombakker er ofte veldig bra!

  2. Ha sko med godt grep, og staver som er i riktig lengde som nevnt over.

  3. Ha i bakhodet hva øktens intensjon er, det er både det fysiske aspektet - men også det tekniske man er ute etter!

  4. Start forholdsvis rolig, elghufs har en tendens til å bli langt tyngre enn hva man kanskje trodde - og blir man for ivrig faller man ofte igjennom utover i intervallen.

  5. Ha fokus på deg selv, det er fort gjort å irritere seg over å bli "hufset" fra av andre, og at noen kanskje ikke gjennomføringen "hufsingen" teknisk godt nok!

  6. Fine intervaller for dette er gjerne 4x4 min, eller 6x4 min. Men man kan også kjøre lengre drag med lavere intensitet om man ønsker det, og har en lang nok bakke!

  7. Still gjerne opp på økt med Milslukern i Korketrekkeren, der får du både matching og tips fra andre som benytter seg av denne ekstremt effektive treningsformen!

Bli med Milslukern på Elghufs

Vår tradisjonsrike elghufstrening i Korketrekkeren arrangeres onsdag kl. 18.30, og holdes samme tid hver onsdag fremover. Oppmøte er på parkeringsplassen ved Midstuen skole. Arrangementet er gratis.

Populære løpesko for terreng

Detour W BUGrip ®GTX

Icebug

Detour W BUGrip ®GTX

Dame
2 799,-
1 959,- Medlem
Supercross Blast GTX W

Salomon

Supercross Blast GTX W

Herre
1 499,-
Challenger 7 GTX Dame

Hoka

Challenger 7 GTX

Dame
2 499,-
Ride 15 TR GTX M

Saucony

Ride 15 TR GTX M

Herre
2 499,-
Peregrine 12 Shield Boys

Saucony

Peregrine 12 Shield Boys

Barn
899,-
Thundercross GTX Herre

Salomon

Thundercross GTX

Herre
1 799,-
Thundercross GTX Dame

Salomon

Thundercross GTX

Dame
1 799,-
Speedgoat 5 Herre

Hoka

Speedgoat 5

Herre
1 999,-
Cloudventure Peak 3 Undyed M

On

Cloudventure Peak 3 Undyed M

Herre
1 899,-