Valg av løpesko og løpetøy

Det finnes to hovedkategorier løpesko: 1) Sko for hardt underlag, asfalt og grus 2) Sko for terreng. Disse har igjen to undergrupper – lettvektsko for fartsøkter og konkurranse, og sko beregnet for mengdetrening og rolige økter med mer demping enn lettvektsskoene. Det naturlige valget er å holde seg med flere par løpesko, avhengig av bruk. Dette gir god variasjon for føttene som alltid er anbefalt. For deg som velger å ha ett par løpesko, tenk på hva slags underlag du hovedsakelig løper på. Terrengsko er sterkere i overmaterialet og har godt grep i terreng kombinert med stabilitet. Sko for grus og hardt underlag har svakere overmateriale, med derimot atskillig bedre demping i mellomsålen enn terrengsko.

12. mai 2023
Tekst: Milslukern
Foto: Hoka One One

Pronasjon Ingen føtter er like og heller ingen løpesteg. Din fot er unik. Men før du kan kjøpe deg nye joggseko er det viktig at du vet hvilket løpesett du har. Det kan Milsluker’n hjelpe deg med. Pronasjon = rotasjon av foten Det er når yttersiden av hælen treffer bakken som første kontaktpunkt. Det er helt naturlig at man lander med hælen litt på utsiden uansett hvilken pronasjon man har. Det blir et stort trykk i landingsfasen og naturlig nok en større tyngde som dreier foten diagonalt og litt innover mot stortåballen i det du tråkker fra i stegavviklingen. Trykket fordeles utover i foten. Sammen med skoens støtdemping fordeles belastningen jevnt utover i foten før man sparker fra.

Hva er overpronasjon? Samme bevegelse, men med en kraftige bevegelse enn ved normalpronasjon. Foten får en rotasjon innover etter at hælen har truffet bakken. Ofte lander man med hælen litt på utsiden, og med det store trykket i landingsfasen roterer foten mer innover enn ut mot stortåballen fra stegfasen til frapark. Når bevegelsen er mer innoverrotert kan belastningen på bein og ledd i foten bli for stor. Dette kan føre til belastningsskader. Ved overpronasjon er det viktig med sko som er sidestabile. Slike sko begrenser rotasjon og skjev belastning for foten, knær, hofter, sener og muskler. Og hvordan løpesettet ditt er, vet du sjelden før du har tatt en løpsanalyse. Det kan du hos Milsluker’n.

Stegavviklingen

Hælisett Det er den første kontakten foten din har med underlaget. Når du går eller løper skjer dette som oftest på hælen. Når man løper raskere kan den første fasen være mer på forfoten. Når man går tråkker man ofte ned midt bak på hælen. Når du løper skjer denne landingsfasen ofte mer på utsiden av hælen.

Standfase Det er fasen fra hælisettet til frasparket. Standfasen skjer når hele foten er i kontakt med underlaget. Her er det stor forskjell på løp og gange. Standfasen er en støttefase for foten. Dette er også når foten din får mest trykk og belastning.

Fraspark Dette er den siste fasen hvor belastningen føres fra flat fot og over på tærne. Frasparket kan variere hvor det blir størst belastning. Ved overpronasjon får man en rotasjon av foten innover. Ved normalpronasjon er det mindre rotasjon og foten føres mest mulig rett frem. Ved supinasjon/underpronasjon føres foten noe mer på utsiden etter hælisett.?

Løpetøy

Løpesesongen rommer alle forhold av vær og vind. På de varme sommerdagene er teknisk t-skjorte og korte tights en yndet kombinasjon. For de som ikke trives i tights, er shortser uten splitt for løping og annen sommeraktivitet blitt nyvunnen mote. Men løpingen foregår på annet enn perfekte sommerdager også. Ikke glem å skaffe deg en god skalljakke og varierte tightser i lang versjon og i ulike tykkelser for ruskevær og kalde temperaturer. Står været på som verst med regn og vind, kan en GoreTex-jakke og fleeceforet tights utgjøre hele forskjellen for en vellykket treningsøkt. Er man tørr, holder man seg også lettere frisk. Glem heller ikke egne løpesokker slik at du unngår blemmer og irritasjon ved at sokkene glir i skoen. Med i assortemanget for sommertreningen hører også superunderbukse med god svettetransport, og bruk også supertøy innerst på overkroppen på dager med ruskevær. Vi anbefaler da tynne versjoner med enten kort eller lang arm, avhengig av temperatur. Supertrøye sammen med en vindtett vest er også en god kombinasjon både når vi løper og går på rulleski. Milsluker’n fører et rikholdig utvalg av alle nevnte plagg fra de ledende produsentene på markedet. Kom innom og se vårt både lekre og funksjonelle utvalg!