Rulleski deles inn i tre typer: klassisk, skøyte og kombi
Foto: Aker er hovedsponsor for det norske langrennslandslaget. Vegard Breie

Rulleski deles inn i tre typer: klassisk, skøyte og kombi.

Rulleski laget for klassisk har sperre på bakhjulet, brede hjul og lav profil for å være retningstabile både i diagonalgang og under staking. Skøyteskia er kortere, har smalere hjul og høyere profil som gjør at man kan vinkle skia i slutten av skyvet uten at stammen subber nedi asfalten. Kombirulleski er en hybrid mellom skøyte- og klassiske rulleski. Kombiskien er enkelt sagt en litt kortere og lettere klassisk ski. Ulempene med kombiskia er at pga dens kortere lengde er den mindre retningsstabil og at man ofte kan subbe nedi med stammen eller akslingen når man vinkler skia på slutten av skyvet.

Rulleski leveres i forskjellige materialer. Rulleski laget med utgangspunkt i trekjerner og glassfiber, slik som Swenor sine modeller, Fibreglas, Carbonfibre og Finstep har god vibrasjonsdemping. Dette gjør modellene godt egnet på grov og ujevn asfalt. Rulleski laget med trelaminat og glassfiber bøyer/svikter gjerne i frasparket og gir litt mer skifølelse. Carbonfibre er laget for damer og juniorløpere. Fibreglass har vektbegresning, så veier du over 85 kg, anbefales Finstep som har kraftigere stamme og større hjul. Pro-Ski lager rulleski i aluminium, disse kjennetegnes med god retningsstabilitet og lavere tyngdepunkt som gir gode egenskaper i diagonalgang. Stort sett alle rulleski leveres med forskjellig rullemotstand. Nummeret angir motstand, 2 er stand- ard, mens 3 er ekstra trege og 1 har liten motstand. I tillegg leveres det ekstremt raske rulleskihjul for bruk i konkurranser i materialet polyurethan.

Rulleskisko

Slitasjen og påkjenningene på skoene er harde ved bruk av rulleski. Derfor velger mange å bruke sine varme og utslitte vintersko. Dette resulterer i dårlig stabilitet og meget varme sko. Hvorfor ikke ta vare på ”go” paret og kjøpe sko beregnet for rulleski. Skoene er laget på vinterversjonene av Elite. Skoene har et kraftigere materiale i slitasjesonene som også gjør skoene mere stabile. Luftig sko uten glidelås og andre unødvendige slitasjedeler. I dårlig vær anbefales overtrekk.

Vedlikehold

Vedlikehold av rulleskiene er meget enkelt. Det eneste man skal gjøre er å holde dem rene og tørre. Etter en sølete tur skal man helst vaske skiene, men viktigst av alt er å holde dem tørre. Oppbevar skiene i romtemperatur når de ikke brukes. Legg dem på et varmt gulv for raskere tørk. Lagrene på Swenor rulleski er forseglede kvalitetslager. Disse krever ingen olje eller fett. Rustløser som WD40, 5-56 og lingnende må ikke brukes. Dette vil trenge inn i lagrene og drive ut fettet.