Hvilken kajakk skal jeg velge?

Vilken kajakk skal jeg velge?

Det viktigste for deg som skal kjøpe kajakk er å vite hva du skal bruke den til. Ser du frem til å gli gjennom stille farvann en vakker sommerdag, eller ønsker du å bli god til å padle i grov sjø? Skal du på mosjonsturer i kjent farvann eller ekspedisjoner i det ukjente? Tenk nøye gjennom dine valg.

Her er en enkel prioriteringsliste som du kan gå gjennom før du kjøper kajakk.


1. Nivå som kajakkpadler?
Er du nybegynner, har padlet litt, god padler eller ekspert? Er du god på flattvannspadling eller i stor sjø, god på surf, eller kjenner du deg hjemme i elv eller padler du bare når solen skinner og det er vindstille.


2. Hvor vil du være om to år?
Spennende kajakker er ofte lange, smale, raske og krevende. Er du usikker på ditt ambisjonsnivå kan det være lurt å satse på en mer brukervennlig kajakk. Vokser du fra kajakken, kan du alltid kjøpe en ny, men legger du listen for høyt blir det flere spaserturer enn padling. 
Kjøp en kajakk som passer dine ferdigheter og ambisjoner – ikke motsatt. 
Liker du utfordringer? Velg en krevende kajakk, og ta det som en utfordring å beherske den.


3. Materialvalg.
De tre vanligste materialene i kajakk er glassfiber, karbon/kevlar og polyetylen. Glassfiber er det mest vanlige materialet å velge. Det tåler en støyt, vekten er relativt lav og skroget er stivt, noe som fører til godt sig i vannet. Karbon/Kevlar er lettere og stivere enn glassfiber. Dette gir økt kontroll, kajakken blir lettere å manøvrere og få opp i fart. Den blir også lettere å håndtere på land. Polyetylen er det sterkeste materialet. Polyetylen/plast er nærmest uknuselig og skal kajakken brukes røft, leies ut, ligge på landsted eller lånes ut, kan plast være et godt alternativ. Ulempen er større vekt og mykere skrog, noe som fører til lavere fart.


4. Hvor skal du padle?
Hav og kyst, skjærgård, innsjø, elv og foss, på stille sommervann eller på vinterhav? Grensene kan bli flytende, bokstavelig talt. Du kan padle mange mil på havet uten å oppleve annet enn rolige dønninger. På innsjøer kan det iblant bli krappe bølger, høy og vanskelig sjø. Søker du spenning eller foretrekker du å unnvike værforhold som du ikke føler deg komfortabel i? 
Er du nybegynner, er det best å velge en kajakk som er allsidig.


5. Hvor mye veier du og oppakningen du skal ta med?
Lastekapasiteten forteller hvor mye vekt kajakken skal tåle. En overlastet kajakk beveger seg tungt og tregt i sjøen, og er ikke god å padle. Med for lite last flyter den høyt og får et stort vindfang. Tenk nøye over bruksområdet, hvor mye last skal du ha med. Blir det mest mosjonspadling og dagsturer eller regner du med lange turer med mye oppakning? Det finnes for eksempel smalere kajakker for lette personer eller for den som vil ha en rask kajakk.

Kom innom Milsluker’n for en videre veiledning.

Det viktigste for deg som skal kjøpe kajakk er å vite hva du skal bruke den til. Ser du frem til å gli gjennom stille farvann en vakker sommerdag, eller ønsker du å bli god til å padle i grov sjø? Skal du på mosjonsturer i kjent farvann eller ekspedisjoner i det ukjente?