SLUKERNTIPSET

Med lang og god erfaring på bakbeina, har vi lyst til å dele litt av kunnskapen vi på Milslukern sitter på. På denne siden kan du lese våre råd om alt fra skismøring til fine turtips. Vi deler erfaringer og tanker rundt langrenn, sykkel, kajakk og løp som er vårt fokus. Fremover vil du her få ukentlige tips til deg som skal gå på langrenn, alt fra hvordan du bør smøre skiene, utstyr du bør bruke eller hva du bør tenke på når du begir deg ut på tur.

17. feb. 2021
Tekst: Milslukern
Foto: Erik Odiin, Swix

Usikker på skipreppen nå som mildværet har ankommet? Mange forbinder fuktig snø med dårlig glid, klister som er klissete og utfordrende forhold. Samtidig er det også litt varierende føre, enten om man går i lavlandet, eller oppe i høyden. Her kan du få noen enkle tips som kan gjøre turen din litt bedre.

JAKTEN PÅ DEN GODE GLIDEN

Når det er så fuktig er det enkelte ting du bør sjekke på skiene dine, og det første er gjerne slip. Har du en fin slip (f.eks. grønn eller blå), vil det være hensiktsmessig med et rillejern for å øke dreneringen på skiene. Dette vil uten tvil sørge for bedre glid, og er heller ikke vanskelig å gjøre.

Om du skal ferdes i de fuktigste områdene, anbefaler vi at du tar frem ski med enten en hvit eller rød slip. Har du en finere slip på skiene dine, vil vi anbefale å sette en manuell struktur med et rillejern. Vi anbefaler nå Red Creek 2mm rett rill for bedret drenering.

Et annet viktig aspekt er glider. Når det er så fuktig trenger du en glider som er tilpasset våte forhold. Dette gjelder både i forhold til innholdet i glideren, men også egenskapene mot smuss som vil gjøre gliden dårligere.

Vi anbefaler derfor at du bruker enten HS8 eller HS10 glider, enten i fast eller flytende form. Alternativt kan du også benytte deg av Marathon-glideren fra Swix, eller Gallium GigaSpeed flytende glider på toppen. Å bruke rett glider for riktig føre er ekstremt viktig når det blir så fuktig som det er nå.

"Klisterføre kan faktisk være et fantastisk føre å gå på om skiene er gode!"

SLIK FÅR DU FESTE

Det er jo varierende føre ute i marka nå, så felleski eller klisterski er det klare valget. For felleski anbefaler vi å bruke Swix Skin Care Warm Pro på fellen for bedre glid, og mindre opptak av smuss fra snøen. På vanlige smøreski vil vi anbefale å bruke en litt hardere klister i bånn, gjerne en blå klister (is-klister) mot slitasje, og deretter bygge opp med mykere klister for feste.

Eksempler som kan fungere bra nå er enten Vauhti Gold, Swix VM-Universal. Hvis det er veldig vått, bruk Swix KX75 Red-klister. Husk å rense og rubbe skiene godt før pålegging!

DHFF-4 Marathon white

Swix

DHFF-4 Marathon white

Unisex
449,-
HS10 Yellow 180g

Swix

HS10 Yellow 180g

Unisex
399,-
HS8 Red 180g

Swix

HS8 Red 180g

Unisex
399,-
KX75 Red Extra Wet Klister 2C/15C

Swix

KX75 Red Extra Wet Klister 2C/15C

Unisex
139,-
Rilleverktøy 2mm Rett

Red Creek

Rilleverktøy 2mm Rett

Unisex
999,-

Dårlig glid kan komme av flere ting, men det som ofte går igjen er mangel på glider (tørr såle), eller at man burde ha ny slip på skiene.

Hos Milslukern har vi sliper for mange forhold, og egne sliper til klassisk og skøyting. Fordelen med å slipe skiene er å få frem ny frisk såle, fri for riper og skader – samt at man får en struktur på skiene som gir bedre glidegenskaper. Forskjellige ski til forskjellige fører krever ofte forskjellige sliper, men vi har også alternativer for de som ønsker en slip som brukes mest mot kaldt, eller mot fuktige forhold. En slip har mye å si for hvordan skiene vil oppleves på de forskjellige førene. For å raskt forbedre gliden på skiene dine vil vi gjerne trekke frem noen enkle måter å gjøre det på:

For flytende glider:

Sørg for at sålen er ren for smøringsrester og annen skitt i glidsonen. Spray på flytende glider, f.eks. HS8, slik føret er nå om dagen i glidsonen. Ikke spray i festeområdet. La glideren ligge på skiene i noen minutter for å trekke inn. Børst av med en nylonbørste. Skiene er nå glidet på en enkel måte, som vil gi deg forbedret glid.

For hard glider:

Sørg for at sålen er ren for smøringsrester og annen skitt i glidsonen. Bruk smørejernet (indikert temperatur for glideren står på boksen), og drypp glideren i glidsonen. Gå over med smørejernet for å smelte glideren inn til en fin hinne på sålen. Bruk jevn bevegelse med jernet og ikke stopp opp i perioder på sålen, da du kan skade den. La ski og glider avkjøle, du kjenner på skien om den er varm. Skrap av med plastsikling på både sider, sålen og ikke midtranden – bruk gjerne flere drag med siklingen i fartsretning. Ikke bruk mye kraft – flere drag er bedre. Børst godt med en kombibørste eller stålbørste, vil du polere godt bruker du også her en nylonbørste til slutt for best resultat.

Milslukern Skate Slip Brukte Ski

Milslukern service

Milslukern Skate Slip Brukte Ski

Unisex
800,-
Milslukern Klassisk Slip Brukte Ski

Milslukern service

Milslukern Klassisk Slip Brukte Ski

Unisex
800,-
HS8 Liquid Red -4°C/+4°C 125ml

Swix

HS8 Liquid Red -4°C/+4°C 125ml

Unisex
349,-
T162O Bronsebørste

Swix

T162O Bronsebørste

Unisex
599,-
T72 Racing Digitalt Smørejern 220V

Swix

T72 Racing Digitalt Smørejern 220V

Unisex
2 999,-
Milslukern Nylon Børste

Milslukern

Milslukern Nylon Børste

Unisex
149,-